Vasectomie (Sterilisatie man)

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders doorgesneden en met een draadje afgesloten. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer in het zaadvocht komen en wordt u definitief onvruchtbaar. De zaadlozing lijkt na de ingreep volkomen normaal, er zitten alleen geen zaadcellen meer in het sperma. Met het blote oog is dit verschil niet waarneembaar.
Sterilisatie (vasectomie) moet beschouwd worden als een definitieve vorm van anticonceptie. U moet dus alleen kiezen voor een vasectomie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt. Een vasectomie is een zeer veilige vorm van anticonceptie in vergelijking met het gebruik van condooms, het gebruik van orale anticonceptiva (de pil) of het spiraaltje.

De ingreep
De sterilisatie (vasectomie) is een poliklinische behandeling. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en wordt uitgevoerd door een uroloog.
Eerst wordt de balzak met een injectie plaatselijk verdoofd. Vervolgens maakt de arts een kleine snee, van ongeveer één centimeter. De arts kan nu bij de zaadleider en maakt deze los. Dit kan een trekkend, pijnlijk gevoel in de lies of onderbuik geven omdat er aan de zaadleider wordt getrokken. De zaadleider wordt doorgesneden en er wordt ongeveer één cm verwijderd.
De uiteinden worden met behulp van een draadje afgebonden, zodat de zaadleider ondoorgankelijk wordt voor zaadcellen. Het wondje in de huid wordt gesloten met een oplosbare hechting. Deze valt er na ongeveer tien tot veertien dagen vanzelf uit. Dezelfde procedure vindt plaats aan de andere zijde. De gehele ingreep duurt ongeveer vijftien minuten.

Na de ingreep
Het beste kunt u de eerste dagen na de sterilisatie een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Om een nabloeding te voorkomen, adviseren we u de rest van de dag rustig aan te doen en de dag na de ingreep niet te gaan werken. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en de liezen pijnlijk worden. Hiervoor kan een pijnstiller genomen worden (bijvoorbeeld paracetamol).
De meeste patiënten kunnen hun werk, afhankelijk van de werkzaamheden, enkele dagen na de ingreep hervatten. De eerste dagen na de operatie moeten zware werkzaamheden vermeden worden.

Vergoeding
Wij maken u erop attent dat niet alle verzekeraars deze ingreep vergoeden. Houd er rekening mee dat u de ingreep zelf moet betalen. U kunt de factuur daarna declareren bij uw zorgverzekeraar. De kosten bedragen € 450,00.

Kosten
Onze tarieven kunt u vinden onder het kopje Tarieven.
Vanuit het basispakket van de Nederlandse Zorgverzekeraars worden de kosten van een sterilisatie niet vergoed. Wanneer u toch uw sterilisatie vergoed wil krijgen, dient u hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Vaak heeft u voorafgaand aan de ingreep toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Wij adviseren u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar wat betreft de vergoedingen.
Indien dit niet duidelijk is kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Een hersteloperatie na een vasectomie wordt meestal niet vergoed.