Sterilisatie man (vasectomie)

✅ Korte wachttijd

✅ De beste urologen

✅ Zorg met aandacht 

Wat is een sterilisatie?

Een sterilisatie bij een man (ook wel vasectomie genoemd) is een behandeling die ervoor zorgt dat mannen onvruchtbaar worden.

De vasectomie of sterilisatie bij de man wordt over het algemeen uitgevoerd als er sprake is van een voltooid gezin. Bij voorkeur wordt de ingreep pas uitgevoerd als ook het laatste kind geboren is.

Sterilisatie man

Hoe wordt een sterilisatie uitgevoerd?

Een sterilisatie vindt onder lokale verdoving plaats en duurt ongeveer 20-30 minuten. Hierbij beginnen we eerst aan de ene zijde met het opzoeken en vasthouden van  de zaadleider tussen de vingers. Vervolgens wordt de verdoving geplaatst en wordt via een kleine snee de zaadleider vrijgemaakt en wordt deze doorgesneden. De twee uiteinden worden daarna afgebonden met een oplosbaar draad. Tot slot doen we hetzelfde voor de andere zijde.

Urologen kliniek vleuten

Poliklinische controle

Tijdens het poliklinische gesprek wordt nagegaan of de reden voor de sterilisatie juist is
en wordt er een inschatting gemaakt of de ingreep (de sterilisatie)
onder lokale verdoving uitgevoerd kan worden.

Na dit gesprek, en als alles goed bevonden is voor het uitvoeren van de ingreep,
kan direct de sterilisatie worden uitgevoerd.

urologen kliniek vleuten

Doet een sterilisatie pijn?

De sterilisatie zelf doet geen pijn, u wordt lokaal verdoofd. Wel kunt u na de ingreep milde pijnklachten ervaren in de balzak. 

Sterilisatie man ervaringen

Zeer goede behandeling en zeer goede nazorg. De urologen én de verpleging zijn allemaal ontzettend aardig en denken en leven met je mee.
Wat een geweldig team! Na het eerste telefoontje met de secretaresse voelde ik direct een klik en dit gevoel is niet meer weggegaan.

Wat zijn de kosten bij een vasectomie man?

De kosten van een vasectomie zijn 500 euro. Dit bedrag dekt de ingreep onder lokale verdoving. Het sperma onderzoek dat na 3 maanden wordt uitgevoerd wordt apart gefactureerd.

Sterilisatie vergoeding 2021

Vanuit de basisverzekering wordt er geen vergoeding gegeven voor een sterilisatie. U kunt zich hier echter wel aanvullend voor verzekeren, dit kan bij deze zorgverzekeraars.

Bijwerkingen en complicaties vasectomie

1 %
KANS OP COMPLICATIES​

 Minder dan 1 op de 30 cliënten krijgt een nabloeding of infectie door deze ingreep. U kunt dus met een gerust hart de behandeling ondergaan in onze kliniek.

1 %
Heeft spijt van de operatie

Ongeveer 1 op de 10 cliënten krijgt spijt van de sterilisatie. Gelukkig is dit goed te verhelpen door een hersteloperatie uit te voeren.

Zo hebben onze klanten het ervaren

Zeer vriendelijk, behulpzaam en luisterende oor.

Goede zorg in deze kliniek. Erg fijn dat ik hier snel geopereerd kon worden. Het personeel is erg kundig en vriendelijk.
De behandeling en het resultaat zijn veel beter dan ik vooraf had durven hopen. Echt een aanrader.

Urologen kliniek vleuten

Nazorg

De vasectomie zit erop, maar wat gebeurt er daarna?
Om te beginnen zijn er een aantal dingen waar u aan moet denken:

  • Trek een strakke onderbroek aan na de ingreep.
  • U gaat na de ingreep direct naar huis.
  • U mag gedurende 2 weken geen zware lichamelijke inspanning verrichten.
  • U mag 2 weken niet zwemmen of in bad.
  • Douchen mag vanaf de dag na de ingreep.
  • Gedurende 3 maanden moet u nog voorbehoedsmiddelen gebruiken.
  • Seks mag na 14 dagen en is afhankelijk van het herstel.

Na 3 maanden moet er een vruchtbaarheidsonderzoek (sperma-onderzoek) gebeuren.
Dit kan ook via uw huisarts worden aangevraagd.

Pijnstilling

U zult wat pijnklachten in de balzak ervaren na de ingreep. 

Paracetamol 4 dd 100 mg voor de eerste 3 dagen is meestal genoeg. Indien de pijn niet goed reageert op de paracetamol, kan er extra pijnstilling gebruikt worden (ibuprofen, diclofenac, naproxen of tramadol).

Toch spijt? Dit zijn de opties.

Soms komt het voor dat een man spijt krijgt van de sterilisatie en deze ongedaan wilt maken. Dit wordt ook wel een hersteloperatie na sterilisatie of vasovasostomie genoemd. 

FAQ

Veelgestelde vragen over een sterilisatie / vasectomie

Momenteel is het i.v.m. het Coronavirus erg druk in ziekenhuizen, waardoor het daar soms lang kan duren voordat een vasectomie kan worden uitgevoerd. Momenteel hebben wij zelf geen wachttijd, u kunt binnen een week bij ons terecht. 

Na de ingreep bent u niet direct onvruchtbaar, dit komt door de levende zaadcellen die nog in het sperma zitten. 

Ja na de sterilisatie is het advies om minimaal 3 maanden gebruik te maken van anticonceptie. Na deze periode wordt een sperma onderzoek gedaan, de uitslag hiervan wordt telefonisch met u besproken.

Om het genezingsproces correct te laten verlopen adviseren we bij een kantoorbaan om 3 tot 5 dagen rust te nemen. Mocht u een baan hebben waarbij meer fysieke inspanning wordt geleverd dan is het advies 7 dagen te rusten. Hiermee voorkomt u mogelijke nabloedingen of andere complicaties.

Onze kliniek is gevestigd in Vleuten, Utrecht. Voor de deur is er gratis parkeren en ook met het openbaar vervoer zijn wij uitstekend bereikbaar.

Door het Coronavirus (COVID-19) is de wachttijd in de reguliere ziekenhuizen opgelopen naar enkele maanden. De wachttijd in onze urologen kliniek is gemiddeld 4 tot 6 weken. Van het eerste gesprek tot de gewenste behandeling.