Ongedaan maken sterilisatie man (vasovasostomie)

✅ Korte wachttijd

✅ De beste urologen

✅ Zorg met aandacht 

Wat is een vasovasostomie?

Een vasovasostomie (ook wel refertilisatie genoemd) is een operatie waarbij de zaadleiders worden hersteld. De uiteinden van de zaadleiders zijn eerder doorgeknipt tijdens een sterilisatie. Met een vaso-vasostomie wordt een sterilisatie dus ongedaan gemaakt. 

herstel sterilisatie vasovasostomie

Waarom een refertilisatie?

Er is in het verleden een sterilisatie (vasectomie) bij u verricht, waarschijnlijk omdat er destijd sprake was van een voltooid gezin. Het is mogelijk dat u hier toch spijt van heeft gekregen (10% krijgt dit), en daarom de sterilisatie ongedaan wilt laten maken. We noemen deze hersteloperatie ook wel refertilisatie of vasovasostomie.

Hoe wordt een herstel sterilisatie uitgevoerd?

De operatie wordt uitgevoerd door urologen die gespecialiseerd zijn in deze ingreep. De operatie vindt bij voorkeur onder algehele anesthesie plaats en duurt ongeveer 120 minuten. Het wordt uitgevoerd in dagbehandeling, wat betekent dat u dezelfde dag naar huis gaat.

De refertilisatie vindt plaats via 2 sneetjes in de balzak. Deze incisies zijn groter dan de incisies die destijds zijn gemaakt voor de sterilisatie. De nieuwe verbinding wordt met hele dunne oplosbare draadje gemaakt. Met behulp van een microscoop worden deze hechtingen nauwkeurig geplaatst.

Urologen kliniek vleuten

Poliklinische controle

Tijdens de poliklinische afspraak voorafgaand aan de operatie wordt na gesprek ook lichamelijk onderzoek gedaan. Hierbij wordt door de uroloog in de balzak gevoeld waar de zaadleiders zijn doorgenomen en wordt een inschatting gemaakt of de herstel operatie goed uit te voeren zal zijn.

urologen kliniek vleuten

Sterilisatie man ongedaan maken na een paar jaar

Veel mannen vragen zich af of het ook mogelijk is om een sterilisatie ongedaan te maken, als deze bijvoorbeeld 10 of 20 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Het is in de meeste gevallen mogelijk om de sterilisatie ongedaan te maken. Echter geldt wel; hoe minder jaren er tussen de sterilisatie en de hersteloperatie zitten, hoe groter de kans is op zwangerschap. Ook de leeftijd van de partner speelt hierin mee.

Lees hier meer over de kans op zwangerschap na een vasovasostomie. Wilt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Ervaring klanten kliniek

Zeer goede behandeling en zeer goede nazorg. De urologen én de verpleging zijn allemaal ontzettend aardig en denken en leven met je mee.
Wat een geweldig team! Na het eerste telefoontje met de secretaresse voelde ik direct een klik en dit gevoel is niet meer weggegaan.

Wat kost een vasovasostomie?

Deze behandeling kost 3.750 euro. Lees hieronder meer informatie over de vergoeding via uw zorgverzekering.

Welke verzekering vergoed sterilisatie ongedaan maken?

Vanuit het basispakket van de Nederlandse Zorgverzekeraars worden de kosten van de herstel operatie niet vergoed. Houd er dus rekening mee dat u de ingreep zelf moet betalen. Indien u aanvullend bent verzekerd kan het dat uw verzekering de kosten wel vergoed. Wij adviseren u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar wat betreft de vergoedingen.

Bijwerkingen en complicaties vasovasostomie

0 %
TOT 100% HERTEL ZAADLEIDERS​

Gemiddeld worden bij een refertilisatie de bovenstaande percentages behaald. Hiermee is een zaadlozing met zaadcellen opnieuw mogelijk.

0 %
kans op zwangerschap

Nadat de herstel sterilisatie is uitgevoerd bij de man is ongeveer 1 op de 2 opnieuw vruchtbaar. Lees hieronder meer over de kans op zwangerschap na een hersteloperatie.

Kans op zwangerschap bij ongedaan maken sterilisatie

Over het algemeen zijn urologen in staat om in 80 tot 100% van de gevallen de zaadleiders weer aan elkaar te zetten. Daarmee wordt ook een zaadlozing met zaadcellen weer mogelijk. Dit heet de ‘patency rate’. Dit is niet hetzelfde als de kans op zwangerschap.

Gemiddeld genomen is de kans op zwangerschap maximaal 40 tot 50%. De kans neemt af met het verstrijken van de jaren na de sterilisatie. Globaal is er in de eerste 5 jaren na de sterilisatie 85% kans op zaadcellozing en een kans op zwangerschap van 55%. In het tijdsbestek van 6 tot 15 jaren na de sterilisatie daalt de kans op zaadcellozing tot 60%, de kans op zwangerschap is dan 20%.

Wilt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Zo ervaren klanten onze kliniek

Goede zorg in deze kliniek. Erg fijn dat ik hier snel geopereerd kon worden. Het personeel is erg kundig en vriendelijk.
De behandeling en het resultaat zijn veel beter dan ik vooraf had durven hopen. Echt een aanrader.
Zeer vriendelijk, behulpzaam en luisterend oor.

Urologen kliniek vleuten

Herstel na operatie

De vasovasostomie zit erop, maar wat gebeurt er daarna? Het is belangrijk dat u het gedurende 2 weken na de vasovasostomie rustig aan doet. Concreet betekent dit het volgende:

  • Niet zwaar tillen, lang lopen of sporten.
  • U mag 2 weken niet in bad of zwemmen. Douchen mag uiteraard wel.
  • Gedurende 2 weken mag u geen zaadlozing hebben.

De huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Deze hechtingen zullen na 2 tot 3 weken vanzelf uitvallen.

Complicaties hersteloperatie

De kans op complicaties is over het algemeen klein. Mogelijke complicaties kunnen een nabloeding of een infectie van de balzak zijn. Ook milde pijnklachten na de operatie kunnen voorkomen.

Heeft u een van bovengenoemde klachten na een behandeling in onze kliniek? Neemt u dan contact op.

FAQ

Veelgestelde vragen over een refertilisatie / vasovasostomie

Momenteel is het i.v.m. het Coronavirus erg druk in ziekenhuizen, waardoor het daar soms lang kan duren voordat een vasectomie kan worden uitgevoerd. Momenteel hebben wij zelf geen wachttijd, u kunt binnen een week bij ons terecht. 

Om het genezingsproces correct te laten verlopen adviseren we bij een kantoorbaan om 3 tot 5 dagen rust te nemen. Mocht je een baan hebben waarbij je meer fysieke inspanning levert dan is het advies om 7 dagen te rusten. Hiermee voorkom je mogelijk nabloedingen of andere complicaties.

Onze kliniek is gevestigd in Vleuten, Utrecht. Voor de deur is er gratis parkeren en ook met het openbaar vervoer zijn wij uitstekend bereikbaar.