Besnijdenis/circumcisie

De besnijdenis/circumcisie
Besnijdenis is een eenvoudige chirurgische ingreep waarbij de voorhuid, een stukje huid dat het topje van de penis bedekt, wordt verwijderd. Een besnijdenis wordt ook wel een circumcisie genoemd.
Hoewel een besnijdenis bij voorkeur in de kindertijd plaatsvindt, laten veel mannen en tieners zich besnijden om medische, gezondheids-, culturele, religieuze of cosmetische redenen. Mannen hebben geen medische reden nodig om zich te laten besnijden, ook persoonlijke voorkeuren of culturele achtergronden zijn valide redenen. Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het belangrijk de voordelen en risico’s zorgvuldig tegen elkaar af te wegen.

Consult/Behandeling
Wanneer u op consult komt, wordt er op grond van lichamelijk onderzoek gekeken welke behandelmethode voor u het meest geschikt is. Meestal wordt er gekozen voor een ingreep volgens de klassieke chirurgische methode.
Let op: U dient zich 2 dagen voor de ingreep zelf thuis te scheren.

De operatie
Verdoving
De ingreep wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Dit betekend dat aan de basis van de penis verdovingsvloeistof wordt ingespoten. U voelt dan geen pijn meer, maar nog wel de aanraking.

De ingreep
besnijdenis circumcisieDe voorhuid wordt losgemaakt van de eikel en weggeknipt. De overgebleven huid wordt met enkele oplosbare hechtingen vast gehecht vlak onder de rand van de eikel.
Na de besnijdenis van een patiënt wordt de penis meestal niet verbonden. Nadat de hechtingen zijn geplaatst, wordt de wond bedekt met vaseline en een gaasje. De hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf na 7 tot 21 dagen.
Indien de penis wel verbonden is, kan het verband een dag na de ingreep verwisseld worden.

Kosten
Onze tarieven kunt u vinden onder het kopje Tarieven.
Een besnijdenis (circumcisie) wordt vanuit het wettelijke basispakket niet vergoed. Bij enkele zorgverzekeraars is het mogelijk een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, van waar uit de ingreep wel vergoed wordt. Vaak heeft u voorafgaand aan de ingreep toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Een besnijdenis wordt in de meeste gevallen enkel vergoed wanneer het een medische oorzaak heeft. Enkele zorgverzekeraars verstrekken ook een (gedeeltelijke) vergoeding van besnijdenissen vanuit religieuze redenen. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan alle vergoedingen vermeld waar u recht op heeft.

In onze kliniek verrichten wij alleen besnijdenissen vanaf de leeftijd 18 jaar.
Wilt u meer informatie over de circumcisie? Klik hier voor onze informatie folder.