Green Light Laser therapie

Voor goedaardige prostaatvergrotingen zijn drie operaties mogelijk: de TURP, de laserbehandeling en de Vaportrode methode.

Green Light Laser
Bij Urologen Kliniek werken wij uitsluitend met de Green Light Laser. Deze methode heeft vele voordelen ten opzichte van andere behandelingen en onderscheidt zich van de andere behandelingen doordat ook de grotere prostaten behandeld kunnen worden en patiënten bloedstollende middelen niet langer hoeven te verlagen of te staken voor de behandeling. De Green Light Laser vaporiseert (verdampt door de warmtewerking) het prostaatweefsel. Na de behandeling is het niet meer nodig de blaas te continue te spoelen om de stukjes weggenomen weefsel te verwijderen.

Bij Green Light Laser Therapie wordt via een dunne werkschacht (veel dunner dan bij de traditionele manier van opereren) een laserdraad door de plasbuis naar binnen gebracht. De krachtige laserenergie verhit vervolgens het overtollige prostaatweefsel, waarna het weefsel verdampt. Slechts in enkele gevallen is de vorm van de prostaat zodanig dat een laser niet de eerste keus van opereren is.

Voordelen
Inmiddels zijn wereldwijd meer dan vijfhonderdduizend patiënten behandeld met Green Light Laser Therapie. De voordelen ten opzichte van een ‘traditionele’ prostaatoperatie via de plasbuis zijn:

  • veel kleinere kans op beschadigingen in de overige delen van de plasbuis door de kleine afmeting van de werkschacht;
  • de spoelvloeistof tijdens de operatie bestaat uit een isotone zoutoplossing. Dit is een belangrijk verschil met de traditionele behandeling (TURP), dat maakt dat de operatie indien nodig langer kan worden voortgezet. Bovendien bestaat er geen kans bestaat op een verstoring van de zouthuishouding (het zogeheten TUR-syndroom);
  • praktisch geen bloedingen tijdens en na de behandeling
  • na de behandeling geen of slechts korte katheterisatie nodig (meestal minder dan 24 uur);
  • snellere hersteltijd.

Kosten van de behandeling
Deze behandeling valt onder de basisverzekering. De kosten voor deze behandeling bedragen € 3.500,–  en vragen wij u 1 week van tevoren te voldoen. Daarna kunt u zelf de rekening indienen bij uw zorgverzekeraar.
U kunt de vergoeding navragen bij uw zorgverzekeraar (declaratiecode 15B217 / zorgproductcode 149999026).

Verloop van de behandeling
Tijdens de behandeling
De behandeling vindt plaats onder volledige narcose of met een ruggenprik. U kunt dus eventueel meekijken naar uw eigen operatie. De uroloog leidt de laserdraad via uw plasbuis naar uw prostaat. Vervolgens verdampt hij met de laserstralen het overtollige prostaatweefsel dat de urineweg dichtdrukt. Tot slot brengt hij een blaaskatheter in.

Na de behandeling
Na de behandeling wordt u met een blaaskatheter overgebracht naar een hotel, waar u één nacht moet verblijven om te herstellen van de ingreep. Gedurende uw verblijf is er één van onze verpleegkundigen in het hotel aanwezig. Zij zullen de volgende ochtend de katheter bij u verwijderen.

U verblijft op een tweepersoons kamer. Eventueel kan uw partner bij u op de kamer verblijven. Alle patiënten krijgen een eigen kamer. U kunt voor de avond maaltijd kiezen uit een speciaal voor ons samengestelde menukaart. De volgende ochtend kunt u gebruik maken van het ontbijt buffet voordat u weer naar huis mag. Indien gewenst kunnen alle maaltijden ook op de kamer genuttigd worden. De kosten voor uw verblijf en de maaltijden zijn voor rekening van de Urologen Kliniek.

Het resultaat en de bijwerkingen
De meeste patiënten ervaren binnen 24 uur na de ingreep een grote verlichting van hun plasklachten. Gedurende meestal een week na de behandeling kunt u een klein beetje bloed in de urine aantreffen maar dit kan ook nog plots na enkele weken gebeuren. 
Ook kunt u de eerste tijd vaker een (sterke) aandrang voelen om te plassen of kunt u kramp in uw blaas hebben. Uw blaas moet zich nog aanpassen aan de nieuwe situatie. Gedurende zes weken kunt u een licht branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten in vrijwel alle gevallen vanzelf.

Wilt u meer informatie over de Green Light Laser? Klik hier voor de informatiefolder.
Klik op onderstaande video voor een animatiefilmpje van de GreenLight Laser: