Prostaatklachten

vernauwde plasbuis plasbuis man

Een vergrote prostaat is goedaardig en wordt ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd. Met het vorderen van de leeftijd gaat de prostaat groeien. Ruim een kwart van de mannen boven de 50 heeft problemen met plassen, dat wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting. De prostaatklier wordt groter, onder invloed van hormonale veranderingen. De prostaat groeit zowel naar buiten als naar binnen en sluit nauwer om de plasbuis, die dwars door de prostaat loopt, heen. Hierdoor kan de plasbuis in de verdrukking komen. 

De meest voorkomende klachten bij prostaatvergroting zijn de volgende:

prostaatklachten

  • Een minder krachtige urinestraal
  • Vaker kort achter elkaar moeten plassen
  • Soms nadruppelen, ook op ongewenste momenten
  • Een branderig gevoel en de plas niet op kunnen houden
  • Het voelt alsof de blaas niet leeg raakt

Consult
Tijdens uw eerste consult zal de arts uw klachten met u bespreken. Aan de hand van uw verhaal zal hij het probleem in kaart brengen. Hij zal u gerichte vragen stellen, maar u kunt zeker ook zelf daar zaken aan toe voegen waarvan u denkt dat deze belangrijk zijn om te weten.

Onderzoeken
Tijdens uw bezoek aan de kliniek zullen er ook onderzoeken worden gedaan.
De uroloog beoordeelt de door u vooraf ingevulde plasdagboek en IPSS vragenlijst. Er zal een plastest gedaan worden (uroflowmetrie). U moet hiervoor op een speciale wc plassen waar een  meet systeem in zit verwerkt. Deze meet de kracht van de straal en de hoeveelheid urine. Dit geeft de arts belangrijke informatie. Hierna wordt door middel van een echografie van de blaas gemeten hoeveel urine er achter blijft in de blaas na het plassen. Zorgt u er dus voor dat u niet vlak van te voren nog gaat plassen, maar dat u met een volle blaas bij ons komt.

De doktersassistente zal u begeleiden rondom dit onderzoek. U bent wel alleen in de ruimte waar u moet gaan plassen.

Tijdens het consult zal de arts een rectaal onderzoek uitvoeren. Dit betekent dat hij voorzichtig met een vinger via de anus naar binnen gaat. Dit is een belangrijke manier om de grootte en de structuur van de prostaat te controleren.

Daarnaast zal hij ook een urethrocystoscopie bij u uitvoeren. Dit betekent dat hij met een heel dun buisje via de plasbuis bij u naar binnen zal gaan. Aan dit buisje zit een camera, daardoor kan hij op een scherm zien hoe de prostaat er van binnen bij u uitziet. Met dit onderzoek kan hij de binnenkant van de plasbuis en de blaas beoordelen. U kunt zelf ook mee kijken op het scherm.

Afhankelijk van de inschatting van de uroloog zal er ook nog een echografie van de prostaat worden verricht.

Tijdens dit onderzoek wordt er via de anus een echo sonde ingebracht waardoor de grootte en vorm van de prostaat gemeten kunnen worden. Aan de hand van de uitslagen van de onderzoeken kan de arts bepalen welke behandeling voor u het beste is.