Plasklachten man

Ouder worden en plasklachten: 
pijn bij plassen man eikelWanneer het plassen lastiger wordt, heeft dit vaak te maken met de leeftijd. Blaas, prostaat en de zenuwen, die alles aansturen, veranderen in de loop van tijd. Hoe ouder de blaas wordt, hoe meer het voorkomt dat het legen moeilijker gaat. Ook de prostaat kan groeien en de uitgang van de blaas vernauwen of blokkeren.

Daarnaast kan de bekkenbodem nog van invloed zijn. Ook is er een aantal medicijnen dat het plaspatroon kan veranderen of het plassen bemoeilijken. Berucht zijn de plastabletten die bedoeld zijn om vocht kwijt te raken. Plasklachten kunnen ook komen door vernauwingen in de plasbuis. Een vernauwing in de plasbuis kan voorkomen na een infectie, na een beschadiging van de plasbuis (val op fietsstang bijvoorbeeld) of als men een katheter in de plasbuis heeft gehad. Ook na operaties via de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. Kortom, er zijn heel wat redenen voor plasproblemen.

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • branderig gevoel bij plassen manDe urinestraal wordt minder krachtig en soms druppelt het maar wat
  • Het duurt even voordat de eerste plas komt
  • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas
  • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt (residugevoel)
  • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen
  • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet
  • ‘s Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen

Behandeling
Een deel van de aandoeningen zijn te behandelen door uw huisarts. Voor andere problemen moet u echter naar de uroloog.
Uw arts zal met u bespreken wat de beste behandelingsmethode is. In veel gevallen zijn algemene adviezen zonder medicijnen een goede optie. Veel van de problemen verminderen na enige tijd weer. Extra drinken helpt vaak. Koffie en alcohol kunnen de blaas prikkelen. Probeer dat eens te minderen.
Maar ook medicijnen kunnen helpen de klachten te minderen. Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van een prostaatvergroting. Als de klachten lijken te komen van een overactieve blaas zijn daar ook medicijnen voor.
Lukt het niet om een verbetering te krijgen met medicijnen door de huisarts dan kan onderzoek en behandeling door de uroloog u verder helpen.